brede communicatie en participatie
Belanghebbende burgergroepen, organisaties en instellingen zijn door middel van een oplossingzoekende dialoog actief bij de voorbereiding, besluitvoering, uitvoering, communicatie en nazorg van de activiteiten betrokken (sociaal leren). Brede participatie bevordert een collectief beeld van een vraagstuk; vergroot het aantal handelingsmogelijkheden, verdeelt de lasten over meerdere partijen; vergroot de kans op daadwerkelijke invoering en handhaving van maatregelen; en draagt bij aan motivatie voor een bijdrage aan de aanpak van andere maatschappelijke uitdagingen. |
Opdat de projectresultaten anderen stimuleren en beleidsbeslissingen bevorderen, worden de ervaringen zo veel mogelijk door de betrokkenen zelf gecommuniceerd naar andere soortgelijke instellingen en naar andere betrokkenen, zoals overheden, educatieve instellingen, omwonenden, bedrijven, belangengroepen en ook naar de media.
Goede informatie heeft een belangrijke maatschappelijke waarde. Het is een instrument voor informatie van de burger en daarmee een voorwaarde voor een afgewogen besluitvorming en voor efficiënte maatregelen. Om deze reden zal wetenschappelijke informatie, in een toegankelijke taal, kosteloos toegankelijk moeten zijn. Het Elektronisch Informatiecentrum Stoffen van stichting Huize Aarde is een initiatief hiertoe.
Afbeelding: www.fotocommunity.com