uitgangspunten van Huize Aarde
1. Agenda 21 als een meerjarenonderhoudsplan
Agenda 21 kan gezien worden als een meerjarenonderhoudsplan voor de 21e eeuw van het “huis aarde”. In dit plan is een groot aantal onderhoudstaken opgenomen voor de korte, middellange en lange termijn:
-
iedere persoon, afhankelijk van zijn of haar mogelijkheden, kan een bijdrage leveren aan de uitvoering van het meerjarenonderhoudsplan van het huis aarde;
-
door een goed onderhoud, behoudt dit huis haar waarde, verpaupert het niet en blijft het bewoonbaar voor alle soorten bewoners;
-
verpaupering van een deel van het huis aarde is nadelig is voor het woonklimaat van alle bewoners;
-
niet alle inspanning voor ons eigen woonklimaat verbetert ook het woonklimaat van andere bewoners. Onze inspanning kan zelfs ten koste kan gaan van het woonklimaat van anderen. Alléén de inspanning voor de kwaliteit van leven van alle huidige bewoners, is ook een garantie voor het welzijn van alle toekomstige bewoners.
2. Planet, People & Person (PPP)
De duurzame samenleving bezit een balans tussen de ecologische dimensie (planet), de sociale dimensie (people) en de persoonlijke dimensie (person). In de transitie naar een duurzame samenleving is de persoonlijke dimensie essentieel. Zo bepaalt ons gedrag de omgang met onze fysieke en sociale omgeving. Economie is een sociale activiteit, en valt onder de sociale dimensie.
3. Tijd, afstand & schaal (TAS)
In de 20e eeuw werden de (neven)effecten van ons handelen in tijd en afstand gemeten. Effecten kunnen daarnaast ook in schaal uitdedrukt worden. De dimensie schaal geeft een realistischer beeld van de omvang van (neven)effecten van ons handelen. Ook brengt deze dimensie het netwerk of de keten van effecten eerder in beeld.